Pomerančovník hořký
Pomerančovník hořký je trvale zelený strom z čeledi routovitých (Rutaceae) dorůstající do max. výšky 10 m. Má šedohnědou kůru, oválné tmavě zelené listy a bílé květy. Kvete od května do června. Plod je oválný, tmavší a pevnější než klasický sladký pomeranč. Slupka plodu má hořkou a trpkou chuť. Pomerančovník hořký je doma patrně v jihovýchodní Asii, odkud se rozšířil přes Asii až do Evropy. Dnes se pěstuje v tropických a subtropických oblastech, v Karibiku, Izraeli, ale nejvíce v jižní Evropě, ve Španělsku a Portugalsku. Využívají se listy, výhonky, květy a oplodí (slupky plodů). Pomerančovník hořký obsahuje alkaloidy synefrin, octopamin, tyramin, hordemin aj., silice, polysacharidy, hořké flavonoidní glykosidy, např. aurantiamarin, hesperidin, flavanony (neohesperidin, naringin), narkotin, nobiletin, aldehydy, kumariny, aminokyseliny, minerály, pektin, karotenoidy, vitaminy A, B1, C, organické kyseliny a další látky. Z hořkého pomeranče se připravuje nálev, vodný odvar, tinktura, esenciální olej se destiluje z listů, výhonků i slupek. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám. Kvůli možnému ovlivnění užívaných léků je třeba využití hořkého pomeranče konzultovat s lékařem. Éterický olej může zvyšovat fotosenzibilitu.
Kvůli obsahové látce synefrin v oplodí divokého pomeranče, jež je podobný adrenalinu a efedrinu, působí na všechny tkáně vč. tukových, na srdce a krevní tlak. Nemá však takové nežádoucí účinky jako efedrin. Synefrin napomáhá odbourávání tuků, snižování hmotnosti a organismu dodává energii, zvyšuje fyzický výkon. Zároveň působí relaxačně, proti depresím a může ovlivnit kvalitu spánku. Divoký pomeranč zvyšuje odolnost cévních stěn a snižuje propustnost krevních vlásečnic. Dále uvolňuje křeče hladkého svalstva, podporuje trávení. Čaj z pomerančovníku hořkého se v oblasti přírodní medicíny využívá k detoxikaci a celkovému posílení organismu. Má též výborné účinky na dýchací cesty, ulevuje při nachlazení, chřipce a horečkách, podporuje pocení a odkašlávání. Četné studie v USA dokázaly protirakovinné účinky hořkého pomeranče. Lze jej využít v prevenci před rakovinou kůže, prsu, plic, slinivky a tlustého střeva. TČM divoký pomeranč používá k posílení jater a k rozpouštění žlučníkových a ledvinových kamenů. Zevně se dá aplikovat na různé mykózy a plísně na nohou nebo při pásovém oparu. Aromaterapie doporučuje esenciální olej z hořkého pomeranče k aplikaci či inhalaci při migrénách, bolestech, v případě stresu a při špatném usínání. V přírodních kosmetických přípravcích napomáhá hořký pomeranč lepší regeneraci pokožky.