Skořicovník

Skořice se získává z kůry stromů skořicovníků. Některé esenciální oleje se vyrábí z listů nebo konce plodů těchto stromů. Existuje několik druhů podle místa výskytu, jejich účinky se ovšem relativně podobají. Skořice ceylonská nebo-li skořice pravá (cinnamomum zeylanicum/verum) je jedna tatáž rostlina, roste na Srí Lance, Madagaskaru a Seychelách a považuje se za tu nejkvalitnější. Skořicovník čínský (cinnamomum cassia) pochází z Číny. Indická skořice (c. tamale) z Indie, indonéská skořice (c. burmannii) z Indonésie a vietnamská skořice (c. loureiroi) z Vietnamu. Skořice v neředěné podobě může silně podráždit pokožku.

Své využití nachází v aromaterapii, i jako léčivo, koření, dochucovadlo, konzervant a parfemace. Má silnou kořeněnou vůni, velmi intenzivně prohřívá a chutná lehce do sladka. Mezi její hlavní funkce patří prohřívání, zmírňuje tak svalové tenze, ulevuje od bolesti, pomáhá regenerovat pokožku a také urychluje detoxikační procesy. Má antiseptické a antibakteriální účinky, zbavuje zápach z úst, pomůže v boji proti akné a také uleví od nemocí, jako je chřipka, problémy se zažíváním i dýchacím ústrojím. Její aroma působí afrodiziakálně.

Zpět do obchodu