Acerola

Acerola patří k nejbohatším zdrojům vitaminu C. Dále jsou v ní přítomny vitaminy řady B, vitamin A, E, betakaroten, minerály a stopové prvky, např. hořčík, draslík, vápník, železo, zinek, selen, fosfor, měď a flavonoidy, zejména vitamin P - rutin a hesperidin. V acerole se nacházejí též fruktóza, glukóza, sacharóza, fenoly, fenolické pigmenty (malvidin, pelargonin), kaempferol, organické kyseliny( např. kávová a ferulická), bílkoviny, tuky, vláknina aj. látky.

Tradiční lidová medicína doporučovala kyselé plody aceroly při kašli, nachlazení, průjmech a úplavici či jaterních chorobách. Přidávají se do nápojů, dezertů a polev na dorty. Z aceroly se též připravuje víno. Jedná se o přírodní zdroj vitaminu C, jenž napomáhá lepší vstřebatelnosti látek z medicinálních hub. Toto ovoce zvyšuje imunitu, snižuje míru únavy a vyčerpání, chrání buňky před oxidačním stresem. Acerola podporuje tvorbu kolagenu za účelem optimální funkce cév, kostí, chrupavek, zubů a dásní. Zvyšuje vstřebávání železa, podporuje správnou činnost nervové soustavy a blahodárně ovlivňuje energetický metabolismus. Acerola se též podílí na zlepšení zraku, snížení hladiny cholesterolu, příznivě působí na stav pokožky (přispívá k čistější pleti a k její regeneraci), sliznic a vlasů (zpomaluje šedivění) a je výborným preventivním prostředkem před zubním kazem, rakovinou, hlavně plic či kardiovaskulárními onemocněními. Toto ovoce zabírá při zánětech, tuberkulóze, chudokrevnosti, srdečních obtížích, revmatismu a dá se užívat i v období rekonvalescence po různých chorobách. Významně podporuje tvorbu červených krvinek a urychluje hojení ran. Pro zvýšení účinků na organismus se acerola doporučuje kombinovat s jinanem dvoulaločným. Využívá se i v kosmetice, zejména na akné, vrásky, pigmentové skvrny aj.

Zpět do obchodu