Bambucké máslo
V péči o vlasy, pleť a tělo se bambucké máslo používá jako příměs do krémů, tělových mlék, kondicionérů na vlasy, balzámů na rty a dekorativní kosmetiky (rtěnky, oční make-up). Čisté, nerafinované bamucké máslo je výborné pro ošetření suché, stárnoucí a náročné pleti. Napomáhá udržet pod kontrolou problematickou pokožku, mírní svědění, zarudnutí, podporuje hojení popraskané nebo jinak poškozené kůže, jemně ošetřuje suché lokty, kolena a paty. Hluboce hydratuje, používá se jako prevence těhotenských strií, pro masáž svalů, ošetření dermatitidy, ekzematické pokožky, poskytuje pokožce okamžité zjemnění, udržuje její vyrovnanou hydrataci. Představuje významný zdroj protizánětlivých látek. Bambucké máslo podporuje produkci kolagenu a působí proti vlivům, podílícím se na předčasném stárnutí pokožky. Chrání buňky před působením oxidačního stresu. Má protiplísňové a protikvasinkové vlastnosti. Hodí se také pro ošetření dětské pokožky. Jako součást vlasové péče se bambucké máslo hodí do různých vlasových masek, dodává vlasům lesk a hluboce je vyživuje, snižuje výskyt lupů, chrání vlasy před nepříznivým působením povětrnostních vlivů. Pomocí bamuckého másla lze velmi dobře ošetřovat roztřepené vlasové konečky. Pro aplikaci do zábalů je lepší ho jemně zahřát.
Bambucké máslo je jemně žlutá až krémově hnědá, měkká, mastná látka, získaná z plodů stromu, známého jako Butyrospermum parkii, česky Máslovník africký. Pochází ze západní Afriky. Bambucké máslo je využíváno hlavně na poli kosmetiky a také jako potravina. Surové bambucké máslo je nutričně bohaté, obsahuje nasycené masté kyseliny kyselinu stearovou a palmitovou, mononasycenou kyselinu olejovou (omega9), polynasycenou kyselinu linolovou (omega6), vitamíny E a A, fytosteroly, terpenové alkoholy. Nejlepší a nejkvalitnější bambucké máslo se extrahuje metodou lisování za studena. Je bez přidaných chemikálií nebo konzervačních látek, má jemně žlutou až krémově hnědou barvu. Bambucké máslo má hladkou strukturu a při pokojových teplotách nezkapalňuje, jak se tomu děje u kokosového oleje. Stává se ale měkkým a lépe roztíratelným. Může být používáno pro kulinářské účely. Může být součástí cukrovinek a čokolády, kde se používá jako náhrada kakaového másla. Kromě másla se z plodů Butyrospermum parkii také lisuje klasický, takutý, žlutě zbarvený rostlinný olej.