Od 17.6. do 28.6.2024 zavřeno z důvodu dovolené. Veškeré objednávky budou odeslány 1.7.2024

Jojoba esters

Jojobové estery jsou komplexní směsí mastných kyselin a mastných alkoholů spojených esterovou vazbou. Vznikají interesterifikací jojobového oleje, hydrogenovaného jojobového oleje nebo jejich směsi. Čistý jojobový olej a čistý hydrogenovaný jojobový olej jsou také správně nazývány jojobovými estery. Získávají se ze semen drobnolistého pouštního keře jojoby kalifornské (Simmondsia chinensis), která obsahují 47 až 62 % kapalného vosku. Chemická struktura jojobových esterů je velmi podobná struktuře lidského kožního mazu, velrybího oleje a jeho derivátů (využívají se jako jejich rostlinné náhražky). Jojobové estery jsou velmi odolné vůči oxidaci. Díky těmto pozoruhodným vlastnostem jsou využívány ve velké míře v kosmetických produktech, kde fungují jako změkčovadla a stabilizátory, které prodlužují jejich trvanlivost.

Jojobové estery dodávají produktům strukturu a jsou využívány k vytváření hedvábných olejových gelů bez mastnoty a lepivosti, což je skvělá volba pro emulze, tyčinky, balzámy i masti. Mají hydratační a zklidňující účinky, snižují suchost kůže, zvyšují pevnost pokožky a vyhlazují vrásky. Nemají negativní účinky na zdraví ani životní prostředí.

Použití jojobového oleje již bylo známo Aztékům a americkým indiánům, kteří jej používali na změkčení obalů a obecně na péči o pleť a pokožku. Zvláštností jojoby je, že na rozdíl od jiných rostlinných olejů ji netvoří triglyceridy, ale estery mastných kyselin s dlouhým řetězcem. Jedná se tedy o „tekutý vosk“. Jednou ze zvláštností jojoby z dermatologického hlediska je její snadná absorpce pokožkou, což je vlastnost, která ve spojení s její afinitou ke kožnímu mazu dodává oleji velmi vysokou penetrační schopnost zrohovatělé (ztvrdlé) vrstvy. Jojobový olej je proto mimořádně účinný při obnovování lipidové bariéry pokožky u suché, hypolipické pokožky, zajišťuje nepřímý zvlhčovací účinek a také vynikající neokluzivní zvláčňující účinek. 

 

Zpět do obchodu