Med
Včelí med je jedním z nejstarších kosmetických prostředků vůbec. Je to hutná tekutina sladké chuti, která je produkovaná včelami dělnicemi z nektaru, získaného z květů rostlin. Slouží jako potrava pro včelstva v době nedostatku jídla (podzim a zimní měsíce). Je složený z cukrů fruktózy (až 44%), glukózy (až 41%), sacharózy, maltózy a dalších cukrů v menším procentuálním zastoupení a vody (až 23%). Poměry cukrů a vody se liší v závislosti na druhu medu. Nerozlišujeme pouze medy lesní a luční či květové, ale používají se také důležité místní klasifikace medu. Např. pro Francii jsou typické medy levandulové nebo akáciové, v Řecku najdeme med tymiánový nebo z pomerančových květů, na Novém Zélandu zase med manukový. Každý z těchto medů má trochu jiné léčivé a kosmetické vlastnosti, stejně jako obsahu účinných látek. Med obecně obsahuje širokou škálu enzymů, vitamínů a minerálů (fosfor, draslík, vápník, selen, zinek, železo, mangan, měď) a vody. Díky přítomnosti pinocembrinu (antioxidant) zlepšuje fungování centrálního nervového systému a mozku. Med krystalizuje do několika měsíců po sklizni, je to přirozený proces, který nemění jeho vlastnosti a proto se ho není třeba obávat.
Med může být k dostání ve více formách, tekutý, granulovaný, směs tekutého a granulovaného. Dále se rozlišuje raw a pasterizovaný med. Raw med neprošel žádnými tepelnými úpravami, je to nejčistší a nejpřírodnější forma, která si uchovává všechny léčivé vlastnosti. Jediný proces, kterým raw med prochází je přecezení přes látku. Tento proces je nutný absolvovat, aby se zbavil nečistot (např.) včelí vosk. U raw medu se zachová ve složení přítomnost propolisu a pylu. Dalším druhem medu je med pasterizovaný a filtrovaný, může procházet také rafinací, která je běžná při komerčním způsobu výroby medu.
Kromě toho, že se jedná o potravinu, která je nosnou součástí našich jídelníčků, je cenným pokladem, podporujícím dobré zdraví těla, pokožky i vlasů. Působí proti plísním a jako antibiotikum. Používá se jako všestranný lék i prevence onemocnění dýchacího, trávicího a nervového systému. Med je široce uznáván dermatology jako všeobecně prospěšný prostředek k udržení krásné pokožky. Včelí med uklidňuje nervózní pleť se sklony k podráždění, mírní zánětlivé reakce u problematické pleti, udržuje dobrou hydrataci, snižuje rané projevy stárnutí pokožky. Působí jako antioxidant. Podporuje dobré hojení poškození pleti a zlepšuje její tonus, zmírňuje viditelnost jizev. Ve vlasové a tělové kosmetice má pěsticí a uklidňující charakter, změkčuje a vyživuje. Kosmetika s přídavkem medu je všeobecně dobře snášená, ale může být problematická pro alergiky na včelí produkty. Jde o látku, povolenou v certifikované bio kosmetice, ale nesmí se v něm nalézat stopy GMO hnojiv a dalších průmyslových chemikálií nebo antibiotik, které jsou běžné u komerční medové produkce.
Med je známý především svými hydratačními, antibakteriálními a antifungálními účinky. Vyživuje pokožku a přispívá k regulaci mírně kyselé hodnoty pH horní ochranné vrstvy kůže. Regeneruje suchou a popraskanou pokožku. Podporuje hojení ran, otoků a jizev. Při pravidelném dlouhodobém používání dokáže regenerovat jizvy a postupně zesvětlovat pigmentové skvrny. V pečujících přípravcích se používá hlavně kvůli svým antioxidačním vlastnostem, které mají pozitivní účinek proti stárnutí pleti. Díky svým antibakteriálním účinkům působí proti pupínkům a dalším onemocněním kůže. Med dokáže vyživit a normalizovat suchou a dehydratovanou pleť. Nedráždivý a zklidňující účinek ho činí zvláště vhodným pro použití do kosmetických výrobků pro děti a osoby s problematickou a citlivou pokožkou. Med je zcela právem považován za přírodní antibiotikum. Svým složením je schopen ničit bakterie a celkově posilovat obranyschopnost organismu. Poslouží jako prevence i lék chřipky, rýmy, trávicích obtíží i dalších neduhů. Dokáže čistit tělo od toxinů a volných radikálů.