Javor

Sladká míza z kmene javoru cukrového nebo černého se používá na výrobu javorového sirupu a cukru. Javorový sirup je tedy čistě přírodní sladidlo (obsahuje hlavně vodu a sacharózu) a nachází se v něm látky jako kyselina listová, vitaminy A a D nebo vitaminy skupiny B. Z minerálních látek je javorový sirup zdrojem vápníku, hořčíku, manganu, zinku, draslíku či železa. Javorové dřevo se běžně využívá v truhlářství. Nezastupitelnou roli má ve výrobě smyčcových hudebních nástrojů (evropských). K tomu účelu slouží Javor klen, tradičně především z oblasti Bosny.

Javor cukrový je listnatý opadavý strom z čeledi mýdelníkovitých. Tento široce sloupovitý javor pochází z východu Severní Ameriky (Kanada), kde se běžně vyskytuje v lesích, a je to zde nejvyšší z javorů, dorůstá do výšky 30–37 m. V mládí je jeho růst poměrně pomalý, poté rychlý. Kmen je štíhlý a obsahuje cukernatou šťávu. Rod Acer obecně čítá kolem 120-150 druhů, který se dále dělí do 14 morfologicky vymezených sekcí a sérií. Mezi další známé druhy patří například Javor klen (Acer pseudoplatanus), Javor dlanitolistý (Acer palmatum) nebo Javor stříbrný (Acer saccharinum).

 

Zpět do obchodu