Slovník pojmů, Strana 3
A B C Č D E F G H I J K L M O P R Ř S Š T V Z Ž
Grapefruit
Grapefruit má velice příznivé účinky na lidský organismus. Používá k přípravě ovocných salátů, šťáv, koktejlů či džemů. Využívá se při odtučňovacích kúrách, napomáhá snižování nadváhy. Grapefruit posiluje imunitu, dodává energii, zlepšuje chuť k…
Guarana
V kosmetice se guarana používá hlavně ve výrobcích, které mají pomoct obnově pleti a podpořit funkce krevního oběhu. Najdeme ji v produktech osobní i vlasové péče. Zesvětluje barevné nesrovnalosti pleti, má výrazný antioxidační efekt, podporuje…
Heřmánek modrý
Heřmánek modrý vykazuje velmi silné protizánětlivé účinky, navíc je protialergenní, analgetický a hojivý. Je vhodný na jakékoliv záněty, nejlépe funguje na sliznice střevní, žaludeční a ústní. Uvolňuje hladké i kosterní svalstvo, zvláště při…
Hřebíček
Hřebíček má antiseptické, anestetické, antivirové, povzbuzující a afrodiziakální účinky, pomáhá tišit bolesti a urychluje hojení infekčních poranění. Uplatněn má zvláště při trávicích obtížích - funguje jako prevence před žaludeční nevolností,…
Hydrogenated jojoba oil
Hydrogenovaný (ztužený) jojobový olej se získává kombinací jojobového oleje s vodíkem. Tato chemická reakce se nazývá hydrogenace. Tento proces stabilizuje olej a brání jeho žluknutí oxidací. Jedná se o řízený tepelný proces (bezpečný a tepelně…
Hydrogenated olive oil stearyl esters
Hydrogenated olive oil stearyl esters je čistě přírodní komplex esterů vzniklých chemickou reakcí stearyl alkoholu a hydrogenovaného olivového oleje. V kosmetice funguje jako stabilizátor emulzí a přidává se především do vlasových produktů, ale i do…
Hydrolyzed Corn Protein
Hydrolyzovaný kukuřičný protein se získává kontrolovanou enzymatickou hydrolýzou kukuřičné bílkoviny. Je to sypká látka sytě žluté barvy, která se používá v kosmetickém průmyslu, farmacii a potravinářství. Jedná se o jednu z nejběžnějších složek…
Hydrolyzed Rice Protein
Hydrolyzovaný rýžový protein je jedním z rostlinných proteinů, se kterými se můžeme v kosmetice setkat. Získává se z rýže pomocí kyselin, enzymů nebo dalších hydrolyzačních činidel. Je rozpustný ve vodě, neobsahuje lepek a je zdrojem mnoha…
Hydrolyzed soy protein
Hydrolyzovaný sójový protein se získává pomocí hydrolýzy vyextrahovaných bílkovin ze sójových bobů rostliny Glycine Soja (sójové boby se vaří v kyselině sírové, následně je do roztoku přidán hydroxid sodný). Vzniká tak neviskózní kapalina,…
Hydrolyzed wheat protein
Hydrolyzovaný pšeničný protein je protein rozpustný ve vodě, derivovaný z pšenice (hydrolyzovaný znamená, že se jedná o chemickou sloučeninu rozdělenou na menší jednotky, hydrolyzovaný protein tedy znamená, že je rozštěpen na menší…
Chinovník lékařský
Chinovník lékařský je strom, který pojmenoval Carl Linné poté, co byla hraběnka z Chinchonu pomocí kůry tohoto stromu úspěšně vyléčena z malárie. Chinovníků je celkem 38 známých druhů a mají svůj původ v nižších až středních nadmořských výškách…
Chlorella
Z chlorelly se vyrábí prášek, jenž se také lisuje do formy tablet. Ty jsou výborným doplňkem stravy bohatým na bílkoviny, esenciální aminokyseliny, železo, hořčík, zinek, jód nebo vápník, vitaminy A, C či skupiny B. Chlorella je skvělá pro celkovou…
Chrpa polní
Chrpa polní je jednoletá nebo ozimá bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) s větvenou až 90 cm vysokou, hranatou a ochlupenou lodyhou. Kopinaté listy mají šedozelenou barvu, dolní listy jsou řapíkaté, nedělené, zubaté až peřenoklané. Chrpa má…
Ibišek čínská růže
Ibišek čínská růže z čeledi slézovitých je poměrně oblíbenou pokojovou a balkonovou rostlinou. Díky šlechtění existuje v mnoha barevných variantách, od žlutou, přes růžovou až po tmavě fialovou, jeho květy mohou být různě velké a zdobí rostlinku…
Ibišek jedlý
Ibišek jedlý (Hibiscus esculentus) je v oblastech pěstování zvaný též bamia, okra či gombo. Tato teplomilná rostlina z čeledi slézovitých podobně jako bavlník, pochází z Indie nebo z Afriky. Staří Egypťané ji znali již od druhého tisíciletí př. n.…
Ibišek súdánský
Ibišek súdánský je jednoletou rostlinou a řadí se mezi přibližně 200 ibišků, okrasných keřů, které po světě najdeme. Rostou především v Asii a potom také v Africe. Konkrétně ibišek súdánský pochází ze severní Afriky, ale lze jej pěstovat v podstatě…
IMPERATA CYLINDRICA
Lalang válcovitý je středně vysoká subtropická trsnatá tráva z čeledi lipnicovitých. Raší pozdě na jaře, listy má vzpřímené, úzké a podlouhlé, zprvu zelené, během léta se pak jejich zbarvení postupně mění na výrazně červené. Klasovitá květenství jsou…
Jalugoji
Komplex z plodů goji a kyseliny hyaluronové, patentovaný exkluzivně Philip Martin's, s hydratačními, antioxidačními a ochrannými účinky. Silná antioxidační síla plodů goji se spojuje v boji proti oxidaci a poškození pokožky volnými radikály
Javor
Sladká míza z kmene javoru cukrového nebo černého se používá na výrobu javorového sirupu a cukru. Javorový sirup je tedy čistě přírodní sladidlo (obsahuje hlavně vodu a sacharózu) a nachází se v něm látky jako kyselina listová, vitaminy A a D nebo…
Ječmen obecný
Ječné zrno je především zdrojem sacharidů, bílkovin, v menší míře pak tuků a dalších látek. Důležitý je i obsah vitaminů (zejména skupiny B a E, kyselina pantotenová, listová a biotin) a minerálních látek, zvláště křemičitanů, vápníku a…
Jírovec maďal
Jírovec maďal se používá hlavně při cévních problémech. Hojí hemoroidy, křečové žíly, záněty žil, příp. bércové vředy. Rovněž napomáhá prokrvování a zabírá při trombóze. Kaštan údajně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž ulevuje při cukrovce a…
Jojoba
Jojoba je rostlina, jejíž botanické jméno je Simmondsia chinensis. Je původem ze Severní Ameriky, konkrétně z oblastí jako Kalifornie, Arizona a Mexiko. Jojoba je sukulentní keř s větvičkami, které dosahují výšky až 1,5 metru. Tato rostlina…
Jojoba esters
Jojobové estery jsou komplexní směsí mastných kyselin a mastných alkoholů spojených esterovou vazbou. Vznikají interesterifikací jojobového oleje, hydrogenovaného jojobového oleje nebo jejich směsi. Čistý jojobový olej a čistý hydrogenovaný…
Kadidlovník pilovitý
Boswellie byla hojně využívána v ájurvédě a v arabské lidové medicíně, zejména pro své protizánětlivé působení. Uplatnila se především při bolestech kloubů, způsobených artrózou nebo revmatoidní artritidou, přičemž eliminovala i otoky. Dále působí…
Kamélie olejná
Olej z Kamélie olejné je bohatý na esenciální mastné kyseliny. Obsahuje omega-6 mastnou kyselinu, kyselinu stearovou, olejovou, linolovou a linoleovou či eikosenovou a tetrakosenovou, což z něho činí silný antioxidant prospěšný v péči o pleť i tělo.…