Slovník pojmů, Strana 6

A B C Č D E F G H I J K L M O P R Ř S Š T U V X Z Ž

IMPERATA CYLINDRICA

Lalang válcovitý je středně vysoká subtropická trsnatá tráva z čeledi lipnicovitých. Raší pozdě na jaře, listy má vzpřímené, úzké a podlouhlé, zprvu zelené, během léta se pak jejich zbarvení postupně mění na výrazně červené. Klasovitá květenství jsou…

Jalugoji

Komplex z plodů goji a kyseliny hyaluronové, patentovaný exkluzivně Philip Martin's, s hydratačními, antioxidačními a ochrannými účinky. Silná antioxidační síla plodů goji se spojuje v boji proti oxidaci a poškození pokožky volnými radikály

Javor

Sladká míza z kmene javoru cukrového nebo černého se používá na výrobu javorového sirupu a cukru. Javorový sirup je tedy čistě přírodní sladidlo (obsahuje hlavně vodu a sacharózu) a nachází se v něm látky jako kyselina listová, vitaminy A a D nebo…

Ječmen obecný

Ječné zrno je především zdrojem sacharidů, bílkovin, v menší míře pak tuků a dalších látek. Důležitý je i obsah vitaminů (zejména skupiny B a E, kyselina pantotenová, listová a biotin) a minerálních látek, zvláště křemičitanů, vápníku a…

Jírovec maďal

Jírovec maďal se používá hlavně při cévních problémech. Hojí hemoroidy, křečové žíly, záněty žil, příp. bércové vředy. Rovněž napomáhá prokrvování a zabírá při trombóze. Kaštan údajně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž ulevuje při cukrovce a…

Jojoba

  Jojoba je rostlina, jejíž botanické jméno je Simmondsia chinensis. Je původem ze Severní Ameriky, konkrétně z oblastí jako Kalifornie, Arizona a Mexiko. Jojoba je sukulentní keř s větvičkami, které dosahují výšky až 1,5 metru. Tato rostlina…

Jojoba esters

Jojobové estery jsou komplexní směsí mastných kyselin a mastných alkoholů spojených esterovou vazbou. Vznikají interesterifikací jojobového oleje, hydrogenovaného jojobového oleje nebo jejich směsi. Čistý jojobový olej a čistý hydrogenovaný…

Kadidlovník pilovitý

Boswellie byla hojně využívána v ájurvédě a v arabské lidové medicíně, zejména pro své protizánětlivé působení. Uplatnila se především při bolestech kloubů, způsobených artrózou nebo revmatoidní artritidou, přičemž eliminovala i otoky. Dále působí…

Kamélie olejná

Olej z Kamélie olejné je bohatý na esenciální mastné kyseliny. Obsahuje omega-6 mastnou kyselinu, kyselinu stearovou, olejovou, linolovou a linoleovou či eikosenovou a tetrakosenovou, což z něho činí silný antioxidant prospěšný v péči o pleť i tělo.…

Kaolín

Kaolin je nezpevněná usazená hornina tvořená jílovým minerálem kaolinitem s drobnými křemitými zrnky. Vznikl zvětráváním hornin obsahujících živec v podmínkách teplého a vlhkého klimatu. Má bílou barvu, někdy s béžovým či šedým nádechem. Je tvořen…

Karnauba

Karnauba v kosmetických přípravcích zvyšuje viskozitu, zahušťuje, funguje jako emulgátor, dodává texturu, tuhost, pružnost, plasticitu, lesk a třpyt. Na pokožce vytváří film, který chrání před vnějšími vlivy a díky jeho odolnosti prodlužuje…

Katrán etiopský

Zklidňující rostlinný olej pocházející ze semen Crambe Abyssinica – Katrán etiopský, málo známá rostlina pocházející z Etiopské vysočiny. Má jedinečný profil mastných kyselin a obsahuje velké množství kyseliny erukové (50-65%), 22-uhlíkové…

Kelp

Chaluha bublinatá neboli kelp je mořská řasa. Obsahuje algináty patřící k polysacharidům, které na sebe vážou vodu a mají výborný čisticí účinek. Dalšími látkami jsou minerály, vitaminy a stopové prvky, především jód a pak brom, vápník, draslík,…

Keratin amino acids

Keratinové aminokyseliny (keratin amino acids) jsou směsí aminokyselin, které jsou výsledkem úplné hydrolýzy keratinu. Keratin je zde rozdělen na aminokyseliny pomocí kyseliny chlorovodíkové. Po rozpadu keratinu kyselinou chlorovodíkovou se…

Koenzym Q10

Koenzym Q10 je chinon rozpustný v tucích. Existuje ve třech stavech: plně oxidovaný (ubiquinone), částečně redukovaný (semichinon, ubisemiquinone) a úplně redukovaný, neoxidovaný (ubiquinol), který se lépe vstřebává. Obsahuje izoprenové jednotky,…

Kofein

Kofein se nachází hlavně v listech čajovníku a kávových zrnech. V kosmetických přípravcích se používá kvůli svému antioxidačnímu působení, protože podporuje tvorbu nových kožních buněk, stimuluje tvorbu kolagenu a zlepšuje stav pleti. Protože snižuje…

Konopí seté

Konopný olej (tedy i konopná semínka) náleží k jednomu z nejhodnotnějších olejů na světě, díky svému vysokému obsahu (přes 75%) omega-3, omega-6 a omega-9 nenasycených mastných kyselin, které jsou jako v žádné jiné rostlině v naprosto ideálním a…

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá působí pozitivně na celý organismus. Má protizánětlivý, antibakteriální a hojivý účinek. Je vhodná na drobné popáleniny, proleženiny či odřeniny. Působí proti ekzémům, chudokrevnosti, průjmu, astmatu a revma. Extrakt z kopřivy působí…

Kreatin

Kreatin je přírodní látka, aminokyselina, která je pro tělo důležitá. Využití kreatinu v kosmetice je cíleno hlavně pro suché a poškozené vlasy, kterým vrací pružnost a lesk. Vlasy narušené slunečním zářením, barvením, ondulací a častým fénováním…

Kurkuma

Kurkumovník je rostlina z čeledi zázvorníkovitých, pocházející z jihovýchodní Asie. Dorůstá do výšky 1,2 metru a kvete v dubnu až v květnu. Sušením a namletím oddenku kurkumovníku vzniká známé koření charakteristické žluté barvy, kurkuma. Žluté…

Kustovnice čínská

Kustovnice čínská je keř původem z Číny, kde jsou jeho léčivé schopnosti známé už tisíce let. Používají se plody, které mají červenou barvu. Ty se buď suší a nebo se z nich vyrábí šťáva, případně další extrakty. Obsahuje obrovské množství…

Kvajáva hrušková

Kvajáva hrušková neboli Psidium guajava je vitamínová bomba. Guava je nenáročná, rychle rostoucí rostlina z tropických i subtropických oblastí. Patří mezi významné tropické ovoce chutnající po hruškách a fíkách (no a také spoustě…

Kyselina ferulová

Kyselina ferulová se nalézá v buněčných stěnách rostlin jako je pšenice, rýže, arašídy, pomeranče a jablka, hojná je také v kávě a amarantu. Tento antioxidant je schopen vyhledávat a zlikvidovat širokou škálu volných radikálů (kyslíkových,…

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je polysacharid běžně se vyskytující v přírodě. Její struktura je poměrně jednoduchá, avšak její vlastnosti se mění podle vzrůstající velikosti molekuly a jejího prostorového uspořádání. Tvoří jednu z hlavních součástí…

Lactic Acid

Lactic Acid (kyselina mléčná) Kyselina mléčná je přírodní organická kyselina, která se přirozeně vyskytuje v našem těle i v mléčných fermentovaných produktech. V kosmetice se využívá jako jemný exfoliant a regulátor pH, který zjemňuje, rozjasňuje…

Nahoru
319 položek celkem